Τι είναι οι Εμβοές και ποιες οι βέλτιστες θεραπείες
Περιεχόμενα:
Το βουητό στα αυτιά ( εμβοές) είναι ακουστοί ήχοι που παράγονται από το σώμα μας και προέρχονται από το εσωτερικό του κεφαλιού και όχι από κάποιο εξωτερικό ακουστικό ερέθισμα. Δεν αποτελούν νόσο αλλά ένα απλό σύμπτωμα το οποίο, ωστόσο, δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αγνοείται.
Αίτια που προκαλούν εμβοές
Οι πιο κοινές αιτίες των εμβοών είναι:
- Η έκθεση σε δυνατούς ήχους
- Έντονο στρες ή τραύμα κεφαλής
- Εκφύλιση των τριχωτών κυττάρων στον κοχλία
- Παθήσεις αυτιών, όπως η ωτοσκλήρυνση, το βύσμα κυψελίδας και η ωτίτιδα
- Νόσος του Meniere
- Ορισμένα φάρμακα
- Νευρολογικά προβλήματα, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας.
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμβοών
- Έκθεση σε θόρυβο. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε θορυβώδες περιβάλλον – όπως στα εργοστάσια , οι μουσικοί, και οι στρατιώτες – είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.
- Ηλικία. Με το πέρασμα των χρόνων, ο αριθμός των λειτουργούντων νευρικών ινών στα αυτιά σας μειώνεται, προκαλώντας προβλήματα ακοής.
- Φύλο. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εμβοές.
- Το κάπνισμα. Καρδιαγγειακά προβλήματα. Συνθήκες που επηρεάζουν τη ροή του αίματος σας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή στένωση αρτηριών (αρτηριοσκλήρωση).
Ποια είναι η θεραπεία για τις εμβοές;
Η ιδιαιτερότητα του συμπτώματος αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα από τα πλέον σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορες φαρμακευτικές και τεχνικές μέθοδοι.
- Φαρμακευτικά: χορηγούνται ομάδες φαρμάκων που θα δράσουν στην παθολογία του ακουστικού συστήματος αλλά και των άλλων συστημάτων.
- Τεχνικές: θετική επίδραση στην αντιμετώπιση μπορεί να έχει η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, οι συσκευές tinnitus maskers (συσκευές ηχοκάλυψης) καθώς και η επανεκπαίδευση τους (Τ.R.T.)
- Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, μπορούμε να εφαρμόσουμε και εναλλακτικές θεραπείες όπως, βελονισμός, ρεφλεξολογία, ομοιοπαθητική.
Παρά τα όσα γνωρίζουμε σήμερα, πολλές ερευνητικές προσπάθειες είναι σε εξέλιξη, με σκοπό την ανεύρεση θεραπειών για την δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων που πάσχουν από εμβοές.
Διατροφικά συμπληρώματα βιταμίνες, αντιοξειδωτικά: Στα συμπληρώματα διατροφής εξέχουσα θέση καταλαμβάνει σε πολλές χώρες το εκχύλισμα φύλλων του φυτού ginkgo biloba, που περιέχει φλαβονοειδή που δρουν αντιοξειδωτικά, καθώς και γκινγκολίδες A και B, εκ των οποίων η A ενισχύει την νευρογένεση, ενώ η Β έχει αντιπηκτική δράση.-Βιταμίνες C, D ,E.- Άλλα αντιοξειδωτικά, όπως ο ψευδάργυρος και η ρεσβερατρόλη .
Τελευταίες κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων που περιέχουν αγγειοβελτιωτικές ουσίες,συμπλέγματα Βιταμίνης Β, Gingo biloba και διάφορα ιχνοστοιχεία όπως Μαγνήσιο ή Ψευδάργυρο. Aυτά επιδρώντας στο μικροαγγειακό σύστημα του έσω ωτός και του λαβυρίνθου , βελτιώνουν τόσο τις εμβοές, όσο και τους ιλίγγους, που οφείλονται πιο πολύ σε αγγειακά και μικροαγγειακά αίτια.
Χρήσιμες συμβουλές για την καταπολέμηση των εμβοών
- Ισορροπημένη και Υγιεινή Διατροφή. Αποφύγετε καφέ, τσάι , τσιγάρο ,coca cola καθώς και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Επίσης, ελαττώστε το αλάτι στα φαγητά.
- Διακοπή καπνίσματος. Το κάπνισμα επιβαρύνει τη μικροκυκλοφορία των αιμοφόρων αγγείων.
- Συχνός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης. Σε περίπτωση αρτηριακής πίεσης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να την ρυθμίσετε.
- Καθημερινή άσκηση και φυσική δραστηριότητα. Η καλή φυσική κατάσταση βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα.
- Αποφυγή έκθεσης σε δυνατούς ήχους και θορύβους. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας από τους θορύβους.
- Αποφυγή στρες