Μένουμε σπίτι: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις
Περιεχόμενα:
Όλοι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα και καλούμαστε να παραμείνουμε κλεισμένοι σπίτι μας τόσο για να προστατευτούμε οι ίδιοι όσο και για να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας! Ωστόσο, αυτή η παραμονή μας στο σπίτι κρύβει αρκετούς κινδύνους κυρίως γιατί τείνουμε να παραμελούμε τη διατροφή μας και την άσκηση. Πάμε να δούμε πως μπορούμε να μείνουμε στο σπίτι αλλά παράλληλα να φροντίσουμε τους εαυτούς μας!
1. Περιορίζουμε το φαγητό απ’ έξω;
Το delivery φαγητό φαντάζει τέλεια ιδέα τώρα που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, όμως όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι μια καλή λύση για τη διατροφή μας. Στην τελική πόσες φορές θα φας πίτσα και σουβλάκι; Περιορίσου, λοιπόν, στο να παραγγέλνεις μια φορά την εβδομάδα το αγαπημένο σου φαγητό απέξω και φρόντισε όλες την υπόλοιπες ημέρες τις εβδομάδας να καταναλώνεις θρεπτικό σπιτικό φαγητό.
2. Κάνουμε θρεπτικές επιλογές
Η μονοφαγία και η μείωση της ποικιλίας στην κατανάλωση τροφίμων περιορίζει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, κυρίως βιταμινών και μετάλλων. Συνεπώς, δε θα πρέπει να παραλείπουμε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης. Αν φοβάσαι να αγοράσεις μεγαλύτερη ποσότητα για να μην χαλάσουν, μπορείς να τα τεμαχίσεις σε μερίδες και να τα αποθηκεύσεις στην κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να φτιάξεις πεντανόστιμα smoothies φρούτων και λαχανικών, και έτσι να καταναλώνεις τις μερίδες που χρειάζεται ο οργανισμός σου ημερησίως.
Extra tip: Δοκίμασε να προσθέσεις στο smoothie σου μια μεζούρα TERRANOVA Life Drink για να εμπλουτίσεις ακόμη περισσότερο τη θρεπτική του αξία!
3. Φροντίζουμε τα γεύματα μας
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους όταν μένουμε σπίτι είναι το συνεχές τσιμπολόγημα, είτε λόγω βαρεμάρας είτε επειδή βλέπουμε ατελείωτες ώρες επεισόδια από την αγαπημένη μας σειρά. Η παραμονή μας στο σπίτι είναι μια καλή ευκαιρία να σχεδιάσουμε τα γεύματα και τα ενδιάμεσα σνακ μας, που λόγω φόρτου εργασίας δυσκολευόμασταν να κάνουμε πριν. Έτσι, όταν θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα θα έχουμε αποκτήσει μια καλή συνήθεια! Επιπλέον, για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αποφύγει το τσιμπολόγημα, φρόντισε να μην αγοράζεις σοκολάτες, πατατάκια και διάφορα άλλα αλμυρά και γλυκά σνακ που θα σε οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση!
4. Θωρακίζουμε το ανοσοποιητικό μας
Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μέχρι τώρα είδαμε αρκετούς τρόπους για να το πετύχουμε! Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος να ενισχύσεις τη διατροφή σου; Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών C και βιταμινών D μπορεί να συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, η χορήγηση προβιοτικών φαίνεται ότι βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, σύμφωνα με μελέτες πολλά βότανα που υπάρχουν στη φύση δρουν υποστηρικτικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην πρόληψη συμπτωμάτων του αναπνευστικού συστήματος, όπως ο αστράγαλος και ο σαμπούκος.
5. Σηκωνόμαστε από τον καναπέ
Σίγουρα στη νέα αυτή πραγματικότητα φαντάζει η τέλεια ιδέα να δούμε όλα τα επεισόδια της αγαπημένης μας σειράς καθισμένοι στον καναπέ, όμως αυτός ο περιορισμός στην κίνηση μόνο κακό μπορεί να μας κάνει. Γι΄ αυτό βάλε δυνατά να παίζει το αγαπημένο σου τραγούδι και χόρεψε στο σαλόνι σου! Επιπλέον, είναι μια πολύ ωραία ιδέα για όλους εμάς που έχουμε παιδιά, τα οποία είναι από τη φύση τους υπερκινητικά. Ακόμη, μπορείς να βρεις ενδιαφέροντα βιντεάκια με ασκήσεις γυμναστικής για να κάνεις τις ημέρες αυτές, που θα δυναμώσουν το σώμα σου αλλά και θα φτιάξουν τη διάθεσή σου.
Σίγουρα η περίοδος που διανύουμε έχει πολλές δυσκολίες και για να κυλήσουν όλα ομαλά θα πρέπει να ακούμε πιστά τις οδηγίες που μας δίνονται. Όμως, αν δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, τότε μπορούμε να βρούμε πολλούς τρόπους να φροντίσουμε τους εαυτούς μας και να γίνουμε δημιουργικοί ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες!
Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΜSc
Βιβλιογραφία
- Anitra C. Carr and Silvia Maggini, (2017), Vitamin C and Immune Function, Nutrients 2017
- Barbara Prietl et al., (2013), Vitamin D and Immune Function, Nutrients.
- Remo Frei et al., (2015), Prebiotics, Probiotics, Synbiotics, and the Immune System: Experimental Data and Clinical Evidence, Curr Opin Gastroenterol.
- Pengju Zhang et al., (2018), Astragalus polysaccharides inhibit avian infectious bronchitis virus infection by regulating viral replication, Microbial Pathogenesis.
- Evelin Tiralongo et al., (2016), Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial, Nutrients.