facebook

Γνωρίζουμε καλύτερα την δυσπεψία!

icon
5 Ιουλίου 2023

Γνωρίζουμε καλύτερα την δυσπεψία!

Υπάρχουν κάποιες μέρες που μπορεί να βγούμε εκτός του προγράμματος διατροφής μας και καταλήγουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερα σε όγκο γεύματα αλλά και πιο λιπαρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε δυσφορία και να ερχόμαστε αντιμέτωποι με συμπτώματα δυσπεψίας. Όλοι έχει τύχει, ωστόσο, να αντιμετωπίσουμε συμπτώματα δυσπεψίας περιστασιακά, το πρόβλημα είναι όταν αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται αρκετά συχνά, καθώς μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα ενοχλητικά.

Τι είναι η δυσπεψία;

 Η δυσπεψία πρόκειται για μία κατάσταση που επηρεάζει το 20% του πληθυσμού. Στα χαρακτηριστικά συμπτώματα της δυσπεψίας συγκαταλέγονται ο επιγάστριος πόνος, το επιγάστριο καύσος και η μεταγευματική πληρότητα ή ο πρόωρος κορεσμός, τα οποία επιμένουν για τουλάχιστον 6 μήνες. Η παθοφυσιολογία της νόσου δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως αλλά σχετίζεται με αλλαγές στην κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Ποια η προτεινόμενη θεραπεία για την δυσπεψία;

 Ως θεραπευτικές προσεγγίσεις χρησιμοποιούνται η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, εάν και εφόσον υπάρχει μόλυνση από H.Pylori, φάρμακα που αναστέλλουν την παραγωγή οξέος (PPIs), προκινητικά φάρμακα και αντικαταθληπτικά φάρμακα.

Ποιες διατροφικές και συμπεριφορικές οδηγίες προτείνεται να ακολουθούμε για τον περιορισμό των συμπτωμάτων της δυσπεψίας;

  Αρχικά, ως προς τις συμπεριφορικές οδηγίες, προτείνεται ένας αργός και σταθερός ρυθμός μάσησης και η αποφυγή της κατάκλισης σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση του φαγητού, καθώς καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η διαδικασία της πέψης και μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για κοιλιακή δυσφορία. Επιπλέον, άτομα με δυσπεψία θα πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα, καθώς φαίνεται ότι επιδεινώνει την κατάσταση. Όσον αφορά τις διατροφικές οδηγίες, φαίνεται πως η μείωση των λιπαρών γευμάτων, των επεξεργασμένων τροφίμων, των πικάντικων τροφίμων, του καφέ και του αλκοόλ βοηθάει στον περιορισμό των συμπτωμάτων. Τέλος, μία διατροφή χαμηλή σε FODMAPs θα μπορούσε να δοκιμαστεί για διάστημα 4-8 εβδομάδων. Σε περίπτωση που δεν έχει φανεί η αποτελεσματικότητα της σε αυτό το διάστημα προτείνεται να διακοπεί.

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν την διαδικασία της πέψης και να μειώσουν αυτά τα συμπτώματα;

Φυσικά και υπάρχουν! Πάμε να δούμε τι λέει η βιβλιογραφία!

  1. Ginger

Μελέτες υποδεικνύουν πως το ginger έχει την ικανότητα να επιταχύνει την γαστρική κένωση, ή αλλιώς το άδειασμα του στομάχου, και μέσω αυτού του μηχανισμού να μειώνει την δυσπεψία και την ναυτία που μπορεί να υπάρχει μετά την κατανάλωση του γεύματος. Επίσης, φαίνεται ότι μειώνει το φούσκωμα και τον μετεωρισμό. Η δοσολογία που χρειάζεται για να αντιληφθούμε τα οφέλη του δεν είναι ξεκάθαρη στην βιβλιογραφία, αλλά σε μία πρόσφατη ανασκόπηση φάνηκε ότι 1500 mg την ημέρα σκόνη ginger είναι βοηθητική στην αντιμετώπιση της ναυτίας.

  1. Τσάι Μέντα

Η μέντα έχει αντισπασμωδική επίδραση στον οργανισμό μας, για αυτό και καθίσταται ιδανική επιλογή για την ανακούφιση από στομαχικές ενοχλήσεις, όπως ναυτία και δυσπεψία. Επειδή η μέντα  έχει την ικανότητα να χαλαρώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, όταν την καταναλώνουμε μπορεί το γαστρικό υγρό να παλινδρομήσει προς τον οισοφάγο. Για αυτόν τον λόγο, άτομα τα οποία παρουσιάζουν δυσπεψία και παράλληλα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν ενδείκνυται να την καταναλώνουν.

  Επειδή η λειτουργική δυσπεψία πρόκειται για μία χρόνια κατάσταση καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε ειδικό και να αναζητήσουμε αρχικά την πραγματική αιτία της δυσπεψίας, αλλά και να εφαρμόζουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο τις κατάλληλες συμπεριφορικές και διατροφικές συστάσεις που ενδείκνυνται για τον περιορισμό των συμπτωμάτων της.

 

Κατερίνα Λουκά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Med.Sci

Βιβλιογραφία

  1. Ford, A. C., Mahadeva, S., Carbone, M. F., Lacy, B. E., & Talley, N. J. (2020). Functional dyspepsia. The Lancet. doi:10.1016/s0140-6736(20)30469-4
  2. Duboc, H., Latrache, S., Nebunu, N., & Coffin, B. (2020). The role of diet in functional dyspepsia management. Frontiers in Psychiatry, 11, 23.
  3. Nikkhah Bodagh, M., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2018). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food science & nutrition, 7(1), 96–108. https://doi.org/10.1002/fsn3.807
  4. Lete I, et al. (2016). The effectiveness of ginger in the prevention of nausea and vomiting during pregnancy and chemotherapy. DOI:4137/IMI.S36273
  5. Madisch A, et al. (1999). Treatment of functional dyspepsia with a fixed peppermint oil and caraway oil combination preparation as compared to cisapride. A multicenter, reference-controlled double-blind equivalence study. DOI:1055/s-0031-1300528
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
espa-migato